Evezőt, de milyet?

Mindenki másképp csinálja – igaz ez a kajkozásra is.

Mindenki kicsit máshogy evez, mást talál kényelmesnek és hatékonynak. Van aki alacsonyan, van aki magasan szeret húzni. Néhányan nagyobb fordítást igényelnek, mások inkább fordítás nélkül használják a lapátot. Vannak a széles, vannak a keskeny fogást preferálók. Ahány kajkos, annyi stílus, annyi meggyőződés. Ami biztos, hogy különböző lapátokat más stílusban kell használni.

 

A tengeri túra kajakok tipikusan három féle lapáttal hajthatók, típusonként jellegzetes evezési stílussal.

Európai stílusú lapát: a jellemzően lapos, vagy enyhén kanalas kialakítású tollak egy hengeres nyélen helyezkednek el. A forma a gyors manőverezést szolgálja, eredetileg a vadvízi evezésből került a tengeri kajakozásba. Az európai evezők készülhetnek alumíniumból, fából vagy műanyagból, illetve ezek kombinációjából. Egyre jobban terjednek a kompozit lapátok, azon belül is az igényesebb és könnyebb karbonszálas evezők. Az európai lapátok tolla egymáshoz relatívan elforgatott, amely szög gyakran szabályozható. Ennek oka, hogy a lapát könnyebben forgatható, illetve a levegőben lévő toll kisebb ellenállású szembeszélben. Ez az előny nem érvényesül oldalszélben vagy hátszélben.

  • Szeretjük, mert: mindenhol elérhető, általánosan használható, robbanékony, jól működik a kormányzásban, finom mozdulatok kivitelezésére alkalmas.
  • Nem szeretjük, mert: nehéz a megfelelő tollméret kiválasztása, az adott toll csak adott stílussal működik, a rollozásnál nehéz az orientációja

 

Grönlandi típusú lapát: a tradicionális stílusú kajaklapátok fából, esetleg karbon kompozitból készülnek. A formája hosszú és keskeny, a végek felé szélesedő. A nyél és a toll közötti átmenet fokozatos, vagy egyfajta vállal van megoldva. Ideális az eszkimózás gyakorlásra. A hosszú és keskeny toll tejes felületével hajtja a kajakot. Speciális változata a viharlapát, amit váltott kezes technikával használnak, általában nagy szélben, vagy kiegészítő lapátként.

  • Szeretjük, mert:egyedi gyártmány, izületkímélő, hosszú túrán kevésbé fáraszt, finom mozdulatok kivitelezésére alkalmas, könnyű használat mentésben és eszkimózásban
  • Nem szeretjük, mert: kevésbé robbanékony

 

Wing lapát: tolla kanalas, szárnyszerű kialakítású. Használata speciális technikát igényel. A többi lapáttal ellentétben a wing lapátok nagyobb tolóerőt biztosítanak. A manőverezés általánosan nehezebb ezzel a típussal. Általánosan versenyzésre használják, de előfordul rekreációs és expedíciós felhasználás is.

  • Szeretjük, mert: gyors, kiemelkedő tolóerőt ad
  • Nem szeretjük, mert: speciális technikát igényel, helyes használatát megtanulása nehéz és időigényes, bizonyos technikák nehezen alkakmazhatóak vele

 

Túráinkon elsősorban európai és grönlandi lapátokat használunk. Evezz velünk a Tisza-tavon, és találd meg a hozzád illő evezőt.

Kapcsolj ki! Szállj be!

 

Comments are closed.