Viharos gondolatok

Szabad-e viharos időben kajakozni? Egyértelműen nem, de néha elkerülhetetlen.

A vihar a szárazföldön is veszélyes, ám ha kajkozás közben ér minket, akkor tényleg embert és felszerelést próbáló feladattal állunk szemben. Dinamikus környezet, ahogy a vásott tengeri medvék mondják.

Viharban tehát nem megyünk kajakozni, de ha a vízen ér minket, akkor legalább a szárazföldig evezni elengedhetetlen. Az előrejelzések figyelése és a meteorológiai jelenségek folyamatos olvasása a kajakos egyik legfontosabb feladata a túrára való készüléskor és evezés közben is. A nagyobb tavainkon, így a Tisza-tavon is működik a viharjelző rendszer, ami sokat könnyít a tervezésben.

Akár csak kipróbálod a kajakozást, vagy egy teljes napot fogsz a vízen tölteni, mindenképpen érdemes ismerned  a viharjelző rendszer működését.

A Tisza-tavi viharjelző rendszer 2009-től működik, jelenleg öt fényjelző berendezéssel. Működése hasonló a nemzetközi viharjező rendszerekéhez. Villogó jelzéseinek jelentése:

  • Alapfok: ebben az esetben a rendszer nem ad le fényjelzést. Teljes szélcsendtől az élénk szélig (legfeljebb 39 km/h) nem adnak ki viharjelzést. Kajakkal a parttól messze eltávolodhatunk.
  • Elsőfok: a lámpák percenként 45-öt villannak. Magas, tornyosuló hullámokkal, és akár viharos, 60 km/h sebességet elérő széllel is találkozhatunk. Kajakkal a partközelben evezhetünk (legfeljebb 500 m távolságra a partszéltől).
  • Másodfok: a jelzés sűrű, percenkét 90-et villan. A szél 60 km/h fölé fokozódik, a hullámok tajtékosan törnek. Kajakozni tilos.

Sokan keresik a nagy hullámokat, az erős szelet, a kihívást jelentő környezetet. A jól felszerelt tengeri kajakok erős és hozzáértő kezekben valóban alkalmas eszközök viharos időben is. Vannak viszont a viharnak olyan veszélyei is, amire sokan nem gondolnak:

  • A pöffös, befúvó szelek gyakran meglepik a kajakost. A borulás általában nem tükörsima vízen történik.
  • A szél rendkívüli vízpárát szabadít fel a felszínről, előfordulhatnak 90%-os páratartalmú rétegek is, amiben lehetetlen lélegezni.
  • A viharos szél gyakran párosul villámlással.
  • Erős szélben az evezés sokkal több energiát igényel, erőtartalékaink hamarabb elfogynak.

Minden túrán foglalkozunk a biztonságos evezés alapjaival, de ha szeretnéd elmélyíteni a kajakos tudásodat, írj nekünk egyedi időpontért!

Kapcsolj ki! Szállj be!

 

Comments are closed.