Mit nyerünk a kajakozással?

Azt mindenki tudja, hogy a természetben lenni jót tesz nekünk. A mozgás pozitív hatásai is teljesen egyértelműek. Ezek után nem is kérdés, hogy a kettőt érdemes ötvözni. 

Nem vitatjuk el, hogy a tornatermi edzés remek, de érdemes esélyt adni a szabadban űzött sportoknak. Ahogy a futópadot egy erdei ösvénnyel összehasonlítani lehetetlen, úgy az edzőtermi evezőgép sem helyettesíthet egy igazi kajaktúrát.

Mit is nyerünk a kajakozással? Egyszerűen jobban leszünk tőle, mind fizikailag, mind lelkileg. A rengeteg pozitív hatás közül összegyűjtöttük a legfontosabbakat:

  • Remek kardio edzés: evezés közben megemelkedik a pulzus, és ezt az állapotot hosszú időn keresztül fenntartjuk. Ez nem azt jelenti, hogy levegő után kapkova lapátolunk, hanem aktívabban töltjük a napunkat, mint az irodai széken ülve, vagy a kanapén. A szívünk hálás lesz egy-egy kajkatúráért.
  • Növeli az állóképességet: az alacsony intenzitású evezés is növeli az állóképességet, főként ha némi rendszerességgel űzzük. Érezni fogod, hogy a jobban bírod a megterhelést.
  • Erősít: természetesen nem egy kajaktúrától lesz kockás a hasad és focipálya szélességű hátad, viszont az evezés erősíti a törzs izmait, a hátat, a mellet, a vállat és még a karokat is.
  • Pótolja a D-vitamint: na jó, ebben van egy kis túlzás – de a természetes napfény a legjobb forrása a D-vitaminnak. Szóval kajakra fel, és töltődj te is! Természetesen a jóból is megárt a sok, szóval naptej, napszemüveg, sapka mindig legyen nálad.
  • Javítja a mentális egészséget: egy kajktúra során a saját erődet használod a haladáshoz, a teljes test mozgása pedig vödörszámra szabadítja fel az endorfint. Nekünk már a gondolattól is jókedünk támad.
  • Nyugtat: ez valószínűleg a víz hatása, de mi ezt is a kajakozás pozitívumaként érezhető. A nyílt vízfelületek látványa megnyugtatóan hat az idegrendszerre, elég csak a klasszikus relaxációs gyakorlatokra gondolni.
  • Társas kapcsolatokat javít: a kajakozás a legélvezetesebb, ha azt megosztjuk másokkal. Ezezhetünk a szeretteinkkel vagy alkalmi túratársakkal – egy közös természeti élmény elmélyíti a szociális kapcsolatainkat.
  • Közel hoz a természethez: a kajakozás egyik legjobb velejárója, hogy részesei és megfigyelői leszünk az örökké változó természetnek. Evezés közben van idő rácsodálkozni a halászó kormoránra vagy az éppen nyíló tündérrózsára.
  • Kikapcsol: ezt nehéz elmagyarázni, inkább megtapasztalni érdemes. Egy pár órás kajakozás eltereli a gondolatainkat a problémáinkról és hosszú időre feltölt élménnyel.

Próbáld ki velünk a kajakozást, evezz egy teljes napot a madárrezervátumban, vagy járd be keresztül-kasul a Tisza-tavat egy mini expedíción!

Kapcsolj ki!  – Szállj be!

Comments are closed.